Kjærlighetens fem språk – Gaver

Gifts, Gift table // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, photo: Eline Jacobine

En påminnelse om kjærlighet

Over hele kloden er det å gi hverandre gaver en del av et kjærlighetsforhold og det å inngå ekteskap. Man har det samme grunnleggende behovet for å uttrykke kjærlighet, uansett stedstilknytning.

En gave er noe du kan holde i hendene dine og si: «Se, han tenkte på meg!» eller «Hun husket på meg!» Det viktige er ikke om det koster penger, men at noen husket på deg, og at gaven var en kjærlighetshandling.

Alle mødre husker nok barnet sitt da det kom med en løvetann fra fortauet eller papirbiter i en konvolutt, pakket møysommelig inn i mange lag og gitt i kjærlighet: Konkrete uttrykk for at det å gi gaver er grunnleggende i et kjærlighetsforhold.

I en bryllupseremoni utveksler man veldig ofte ringer. Personen som utfører ritualet, sier for eksempel: «Disse ringene er et ytre og synlig symbol på det båndet som forener dere i kjærlighet og som ikke har noen ende.» Dette er ikke en tom handling, men viser derimot at symboler har følelsesmessig verdi. Like tydelig blir det kanskje når mannen eller kona, på slutten av et skrantende forhold, slutter å bruke gifteringen. En mann fortalte: «Da hun kastet ringen mot meg i sinne og slang døra igjen etter seg, skjønte jeg at vi hadde skikkelig trøbbel. Jeg plukket ikke opp ringen på et par dager. Og da jeg endelig gjorde det, klarte jeg ikke å slutte å gråte.» Ringen provoserte fram dype følelser i mannen.

Gaver kan være veldig forskjellige. De kan være dyre, gratis, plukket langs veikanten eller funnet i en antikkhandel i et annet land. For den som har gaver som kjærlighetsspråk, betyr prisen svært lite, med mindre man aldri blir ordentlig skjemt bort. Det viktige er å prøve å finne den lille eller store tingen som du vet han/hun vil sette ekstra pris på.

Om du er gift med en som har dette som kjærlighetsspåk, har du den letteste oppgaven! Enten du kan identifisere deg med han/henne eller ikke, så er det et lett kjærlighetsspåk å lære. For det første: Begynn å legge merke til hva ektefellen din uttrykker begeistring over, gaver som er mottatt, kjøpt, hva han/hun kommenterer og ønsker seg. Om du ikke har peiling, spør familiemedlemmer eller venner. Ikke vent til spesielle anledninger, men gi en hilsen og oppmerksomhet stadig vekk – som din kjærlighetserklæring. Om han/hun har vært kritisk og utakknemlig til hva du har gitt gjennom tiden, kan du være nesten sikker på at gaver ikke er hans/hennes kjærlighetsspråk.

Gifts, Gift table // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, photo: Eline Jacobine

Den beste investeringen

Vi har forskjellig tilnærming til penger, og om du er av typen som liker å handle og bruke penger, vil dette være lett. Men om du derimot er «en sparer» og en som heller liker å investere, skal du vite at dette er å investere i din ektefelles emosjonelle behov. Du investerer i forholdet når du sørger for at hans/hennes kjærlighetstank er full. Når begge parters følelsesmessige behov er møtt, vil ekteskapet nå en ny dimensjon. Ikke vær bekymret for sparepengene, du vil alltid være en sparer, men å investere i ektefellen din, vil være som å finne selve gullaksjen!

Når ektefellen din går gjennom tøffe ting, er det viktig at du stiller opp, uten nødvendigvis å gi en fysisk gave. Det å være der og støtte han/henne, vil vitne om dyp hengivelse og kjærlighet. Dette kan være svært avgjørende for din ektefelle.

Å gi gaver til ektefellen som har dette som kjærlighetsspråk, vil utrette mirakler. Om du ikke har oppdaget det før, prøv det over en periode, og du vil se store forskjeller. Bare prøv!

Hva kan du gi til din ektefelle for å glede han/henne?

Gifts, Gift table // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, photo: Eline Jacobine

Foto: Eline Jacobine
Styling: Ester R. Andresen og Ina Andresen
Design bord: Maria Bjørlykke
Alle produkter untatt bordet er fra butikken vaar.no

 

(Teksten er basert på boka Kjærlighetens fem språk, skrevet av Gary Chapman.)

Skriv din kommentar