Kjærlighetens fem språk – Tid

Ønske om udelt oppmerksomhet

Med kvalitetstid menes at noen gir deg udelt oppmerksomhet. Vi snakker ikke om å sitte i sofaen og se på TV sammen, for da er det Netflix eller Skavlan som har oppmerksomheten din, og ikke ektefellen. Nei, det betyr å skru av Snapchat og meldinger, se på hverandre, snakke sammen og gi hverandre full oppmerksomhet. Det kan like gjerne bety å gå en tur, bare dere to, spise ute sammen eller gjøre en felles aktivitet.

Nordiske Bryllup // Kristianne Marøy Foto - Merete og Preben-5

Tid er en verdifull handelsvare. Vi har alle ulike krav og forventninger mht. tiden vår, allikevel har alle samme antall timer til rådighet i døgnet. Om partnerens kjærlighetsspråk er kvalitetstid, ønsker han enkelt og greit deg – at du bruker tiden din på han og er sammen med han.

Vel og merke: den riktige typen tid!

Som regel har ektefeller ulikt kjærlighetsspråk, og om oppmuntrende ord virker for den ene (som beskrevet i forrige innlegg) har disse ordene ofte ikke samme effekt for den andre. Om ektefellen din har tid som kjærlighetsspråk, og opplever at jobben og andre aktiviteter får all oppmerksomheten din, vil det ikke ta mange år før kjærlighetstanken er tom, og opplevelsen av å være trygg i din kjærlighet tar slutt.

Her er en typisk liste over hva man ønsker å gjøre sammen med ektefellen:

  • Dra på helgetur sammen
  • Møtes til lunsj
  • Sette seg ned å snakke sammen når man møtes etter jobb og dele opplevelser – uten TV og telefon som konkurrenter!
  • Gå tur sammen og snakke.

Lag en slik liste over hva din ektefelle ville likt å gjøre, og bestem deg for å ta initiativ, minst ett punkt hver uke.


Fokusert tid

Det er ikke nok å være i samme rom, nøkkelingrediensen i å gi din partner kvalitetstid, er å gi fokusert oppmerksomhet. Når en pappa sitter på gulvet og ruller ball med to-åringen sin, ser han ikke på ballen, men på barnet. Uansett hvor lenge det øyeblikket varer, er de sammen. Men om pappaen snakker i telefonen mens ballen ruller, er oppmerksomheten delt. Noen ektefeller tror at de bruker masse tid sammen, mens de i virkeligheten bare lever nær hverandre. En kone som tekster en melding mens mannen prøver å få oppmerksomheten hennes, gir ikke ektefellen kvalitetstid, siden han ikke har hennes konsentrerte oppmerksomhet.

Dette behøver ikke å bety at vi alltid skal sitte og se hverandre dypt inn i øynene! Det betyr at vi skal gjøre ting sammen, og at vi gir full oppmerksomhet til den andre personen. Hva vi faktisk gjør, er underordnet. Aktiviteten er et verktøy for å oppnå samhold og nærhet. At pappaen og barnet ruller ball sammen, er viktig på grunn av båndet som skapes mellom dem.

Om hun og han drar på en løpetur, og fokuset er på at vi gjør noe sammen, og ikke på selve løpingen, er det genuin kvalitetstid. Det som skjer på det følelsesmessige planet, er det viktige. Å gjøre ting sammen kommuniserer at vi setter pris på hverandre og liker å være sammen.

Nordiske Bryllup // Kristianne Marøy Foto - Merete og Preben-32


Samtalen

Dette kjærlighetsspråket har også mange dialekter, og den mest vanlige her er kvalitetssamtalen. Med dette menes dialog hvor to individer deler sine erfaringer, tanker, følelser og lengsler i en vennlig og uforstyrret sammenheng. De fleste som klager over at ektefellen ikke snakker, mener ikke dette bokstavelig, men de savner aktiv deltagelse i samtalene. Om ektefellens primære kjærlighetsspråk er kvalitetstid, er en slik dialog helt avgjørende for hans eller hennes følelsesmessige opplevelse av å være elsket.

Her er fokuset på hva vi hører, ikke på hva vi sier, som i oppmuntrende ord. I samtalen etterstrebes det å lytte etter hva den andre sier, stille spørsmål for å finne ut hva som menes og hvordan partneren har det.

Det er veldig lett å høre et problem og komme med en løsning. Man tror den andre deler sine problemer for at partneren skal fikse dem! Dette slår ofte feil ut. Det man lengter etter, er sympati og forståelse over situasjonen, og å vite at man er elsket. Mange av oss er så trenet i å analysere problemer og komme med løsninger at vi glemmer å lytte, i stedet for å tenke ut svaret.

Ekteskap er en relasjon, ikke et prosjekt som skal fullføres, eller et problem som skal løses. Råd kan gjerne gis, men bare når man blir spurt, og aldri på en nedsettende måte.

Om det er fremmed for deg og dere å lytte til hverandre, finnes det mange artikler og tips om aktiv lytting på nett og i bøker om kommunikasjon.

Nordiske Bryllup // Kristianne Marøy Foto - Merete og Preben-12


Å lære å snakke

For noen kan det være vanskelig å by på seg selv, og en del damer opplever det svært vanskelig at mannen er så lukket og vanskelig å bli kjent med. ”Hvordan kan jeg elske en jeg ikke kjenner?” Kanskje har man vokst opp i et hjem hvor det å dele følelser og tanker ikke var vanlig eller ønsket. Negativ respons på uttrykk av følelser da du var barn, fører ofte til at du, som voksen, holder følelsene innestengt og kanskje avviser de. Man er ikke lenger i berøring med sitt følelsesmessige jeg.

Om du har det slik, begynn å kjenne etter hva du føler i de ulike situasjonene i løpet av dagen, og skriv det gjerne ned. Om du gjør dette minst tre ganger om dagen, vil du utvikle en bevissthet om din følelsesmessige natur. Del det med ektefellen så ofte som mulig, og etter noen uker vil du være komfortabel med å uttrykke følelsene dine for ham/henne. Etter en stund vil det også oppleves naturlig å diskutere hvordan du har det med ektefellen, barna og i hendelser som oppstår hjemme.

Nordiske Bryllup // Kristianne Marøy Foto - Merete og Preben-33


Ulike personligheter

Ulike personligheter tiltrekker seg hverandre, og ofte kan en «skravlekopp» gifte seg med en «østers». Det som i begynnelsen var tiltrekkende, blir etterhvert en stor utfordring: ”Åh, om hun kunne holde opp et par minutter – skravla går ustoppelig, og jeg kjenner henne faktisk for godt!” ”Vi har vært gift i fem år, men jeg kjenner han knapt, han sier jo ingenting!”

De gode nyhetene er at østersen kan lære å snakke, og skravlekoppen kan lære å lytte! Vi er influert av våre personligheter, men ikke kontrollert av de.

Et bra tips for å oppleve kvalitetstid sammen, er å sette av 20 minutter hver dag hvor man snakker sammen. Del gjerne tre ting du har opplevd i løpet av dagen, og hvordan du følte det. Etter noen få uker eller måneder vil dere oppleve at kvalitetssamtaler flyter lett mellom dere.

Hva hindrer dere i ekteskapet fra å ha kvalitetstid sammen?

 

Foto: Kristianne Marøy

Skriv din kommentar