Kjærlighetens fem språk – Ord

Anerkjennende ord

Mark Twain sa en gang: ”Jeg kan leve to måneder på et godt kompliment.” Om vi tar han bokstavelig, kunne han ha klart seg på seks komplimenter gjennom året. Ektefellen din trenger nok flere.

Salomo, en vismann i antikken og forfatteren av Ordspråkene i Bibelen, skrev: ”Tungen har makt over liv og død.” Mange par har aldri lært den utrolige kraften oppmuntrende ord kan ha. Komplimenter, eller bekreftende ord, kan være kraftfulle budskap om kjærlighet. Små og enkle bekreftelser fungerer alltid:

”Du er kjekk i den dressen!”

”Wow, så flott du er. Den kjolen kler deg godt!”

”Jeg er så glad for at du alltid henter meg i rett tid etter jobben!”

”Tusen takk for at du har ordnet barnevakt i kveld. Jeg vil du skal vite at jeg ikke tar det for gitt.”

”Du får meg alltid til å le.”

Hvordan ville det følelsesmessige klimaet i ekteskapet blitt om begge hørte slike oppmuntrende ord regelmessig? Vi glemmer dessverre at oppmuntring og ros fungerer mye bedre enn mas og klaging. Sjelden får masing oss til å gjøre noe ekstra for ektefellen eller inspirere til å gjøre noe vi gruer oss til.

Love languages // Nordiskebryllup / Nordic Weddings, Foto: C. W. Rosenhoff

Oppmuntrende ord

De fleste av oss føler oss usikre på enkelte områder i livet. Vi kan mangle mot til å nå ulike mål eller til  å gjøre de tingene vi har lyst til. Kanskje har din ektefelle et ubrukt potensiale i livet sitt, et potensiale som venter på dine oppmuntrende ord. Dine ord kan gi han eller henne det pushet som trengs for å ta det kurset, møte de riktige folka eller tørre å ta steget ut. Det er viktig å presisere at vi ikke snakker om å presse ektefellen til å gjøre det du ønsker at han eller hun skal gjøre. Vi snakker om å oppmuntre og utvikle den interessen som allerede ligger der i han eller henne. For eksempel kan en kone presse mannen til å finne en mer lukrativ jobb. Kona tror hun oppmuntrer han, mens han opplever det mer som at hun ikke er fornøyd. Om han har ønsket og motivasjonen til å søke en bedre jobb, vil hennes ord støtte hans ønske. Inntil han selv har denne drømmen, kan hennes «oppmuntring» derimot virke fordømmende og skape skyld hos han. Ordene uttrykker ikke kjærlighet, men avvisning.

Oppmuntring forutsetter empati og evne til å se verden fra ektefellens perspektiv. Vi må først lære hva som er viktig for ektefellen. Bare da kan vi gi ekte oppmuntring. Med verbal oppmuntring prøver vi å si: ”Jeg vet. Jeg bryr meg. Jeg står sammen med deg. Hvordan kan jeg hjelpe deg?” Vi prøver å vise at vi tror på han/henne og mulighetene den andre har.

De fleste av oss har et større potensiale enn vi noen gang får utviklet. Det som holder oss tilbake, er som regel mangel på mot. En kjærlig ektefelle kan være den livsnødvendige katalysatoren. Det er ikke sikkert det er så enkelt for deg å gi slike oppmuntringer. Det er kanskje ikke ditt primære kjærlighetsspråk, eller du har en uvane med å være kritisk og komme med nedlatende kommentarer. Det kan ta tid og være strevsomt, men alle kan lære dette språket, og jeg kan forsikre deg om at det vil være verdt strevet!

 Love languages // Nordiskebryllup / Nordic Weddings, Foto: C. W. Rosenhoffw

Vennlige ord

Måten vi sier ting på, har stor betydning. De samme ordene kan få helt ulik betydning ut fra måten de blir sagt på. De kan uttrykke varhet og ømhet, eller ved å endre tonefall, kan de virke harde og vonde. Ektefellen vil vanligvis tolke budskapet ut fra tonefallet, ikke ordene vi velger.

Et gammelt ordtak sier: ”Et vennlig svar fjerner sinne.”

Når ektefellen er sint og gir fra seg en lekse, kan du velge å være kjærlig tilbake og ikke gi et gjensvar som gir mer bensin til bålet. Du kan prøve å se det fra hans synsvinkel og heller uttrykke forståelse for hvordan han har det. Om du har såret han, hjelper det å være villig til å erkjenne skyld og be om tilgivelse. Om din motivasjon var annerledes enn det han trodde, kan du kanskje forklare hva du tenkte på en kjærlig måte. Du kan søke forståelse og gjenopprettelse i stedet for å overbevise om at du hadde rett. Dette er moden kjærlighet som vi søker å oppnå i et harmonisk ekteskap.

Kjærligheten minner oss ikke på de gamle feilene vi har gjort. Ingen av oss er perfekte. Og heller ikke i ekteskapet gjør vi alltid det som er rett eller best å gjøre. Vi har sagt eller gjort ting som har såret den andre. Vi kan ikke viske bort fortiden, men vi kan erkjenne skyld, be om tilgivelse og prøve å forbedre oss for fremtiden. Når vi skjønner at vi har gjort den andre urett og bedt om tilgivelse, kan vi prøve å dempe smerten vi har påført ektefellen.

Hvis jeg har blitt såret av ektefellen, og han/hun innrømmer det vonde og ber om tilgivelse, har jeg to valg: tilgivelse eller hevn. Hevn vil innebære å prøve å få han eller henne til å gjennomleve det samme som meg – kjenne smerten jeg selv har følt. Jeg gjør meg selv til dommer. Nærhet blir da umulig. Om jeg derimot velger tilgivelse, kan nærhet og intimitet bli gjenopprettet.

Tilgivelse er alltid veien til kjærlighet.

Love languages // Nordiskebryllup / Nordic Weddings, Foto: C. W. Rosenhoff

5 Gode tips:

  1. Om det ikke er naturlig for deg å gi oppmuntrende ord, begynn å samle på ting du leser og hører. Legg merke til hva andre oppmuntrer med som du selv kan bruke overfor din ektefelle.
  2. Snakk positivt om ektefellen din til andre. Si komplimenter om han eller henne til andre, og det vil før eller senere komme ektefellen for øre.
  3. Gi gjerne komplimenter til ektefellen når andre er til stede, det vil bygge opp og være med å styrke deres enhet.
  4. Om du blir gitt ære i offentlighet, del den med ektefellen din.
  5. Skriv gjerne små lapper med oppmuntrende ord, de kan nemlig leses om og om igjen.

 

Hva ville du helst like å høre at ektefellen sa til deg?

Hva kan du si til ektefellen for at han eller hun skal føle seg elsket?

 

Foto: C.W.Rosenhoff
Kalligrafi: Bohemian ink

 

Skriv din kommentar