Kjærlighetens fem språk – når forelskelsen daler

”Jeg har aldri vært så lykkelig!” ”Dette er personen i mitt liv, for jeg har aldri følt det sånn med noen andre!”

Forelskelsens rus kan slå inn umiddelbart på første date, eller den kan vokse seg frem over tid. Elektriske støt sendes gjennom kroppen som trigger alarmsystemet vårt for kjærlighet. ”Denne personen vil jeg bli bedre kjent med, kanskje dette er HAN/HENNE!?”

Fem kjærlighetsspråk // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, Foto: Ben Sasso

Forelskelsen får oss til å føle oss euforiske, vi blir besatt av hverandre og kan ikke tenke på noe annet. Å være med den andre er alt vi vil, og tiden sammen er som å være i himmelens forværelse.

”Andre par vil krangle og slite, men ikke vi, vi elsker hverandre!” Kanskje skjønner vi rent intellektuelt at problemer vil dukke opp, men i forelskelsens fase ser man gjerne gjennom ”briller av uovervinnelighet” og tenker at vi skal overvinne alt. De gode og overveldende følelsene vil alltid forbli som nå, og ingenting vil komme i mellom oss.

Dessverre er denne ”elske-hverandre-for-alltid-følelsen” en illusjon og ikke et faktum. Forskning sier at forelskelsesfasen varer i gjennomsnitt to år. Om det er et hemmelig forhold, kan det vare litt lenger. Til slutt, derimot, vil vi komme ned fra det overjordiske skylaget og lande med bena på jorda. Vi ser den andre personen uten filter og oppdager nå ”vortene” vi aldri la merke til tidligere. Plutselig er smattingen hennes under måltidet irriterende, og hans kvasse kommentarer sårer stadig. Det vi før overså, blir store utfordringer.

Fem kjærlighetsspråk // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, Foto: Ben Sasso

Velkommen til virkeligheten og hverdagen i ekteskapet hvor det som regel er hår i vasken, spruteflekker fra tannbørsten på speilet og spørsmålet er ikke lenger:  ”Hvor skal vi spise i kveld?”, men ”Hvorfor kjøpte du ikke melk?”. Det er hverdager med regninger, svigerforeldre, jobb og kanskje etterhvert barn som krever vår oppmerksomhet, en verden hvor rutine og irritasjon kan legge en demper på kjærligheten som en gang var der. 

Hva hendte med forelskelsen og opplevelsen om at dette var den rette? Hadde vi ”the real thing”? Antagelig! Utfordringen var feilaktig informasjon og urealistisk forventning til hva det betyr å leve sammen «i gode og onde dager».

Det er ingenting som heter «for-evig-forelskelse». Vi bør vite bedre, eller vi skulle ha visst bedre. Hvis forelskelsen hadde vedvart, ville mange kommet i skikkelig trøbbel. Sjokkbølgene hadde gått gjennom business, industri, skoler, kirke og resten av samfunnet. Hvorfor? Jo, fordi folk som er skikkelig forelsket, mister interessen for alt annet! Man klarer ikke gjøre skolearbeid, tenker ikke klart på jobben, glemmer å spise, sover ikke ordentlig osv. Alt annet enn den andre personen er irrelevant.

Forelskelsens lykkerus gir oss en illusjon om at vi har et intimt forhold, og at vi begge vil den andres beste. ”Jeg vil for alltid gjøre mitt for at du skal være lykkelig, og jeg kommer aldri til å såre deg.” Dessverre er den menneskelige natur egoistisk, og den vakre illusjonen blir fort ødelagt når forelskelsen går over. Hans og hennes ønsker er forskjellige. Han ønsker sex, hun er for trøtt. Hun vil besøke familien, men han ønsker ikke så mye tid med dem. Han vil kjøpe ny bil, men hun mener at de ikke har råd. Sakte, men sikkert smuldrer opplevelsen av nærhet og intimitet opp. Begges lengsler, følelser, tanker og ulike handlingsmønster kommer til uttrykk. De er to forskjellige individer. Deres sinn og følelser har ikke smeltet sammen, og livets sanne virkelighet prøver å skille dem. Forelskelsen dør, og på dette punktet trekker man seg enten tilbake, skiller lag og starter jakten på en ny forelskelse, eller man begynner på den viktige jobben med å lære å elske hverandre uten forelskelsens lykkerus.

 Fem kjærlighetsspråk // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, Foto: Ben Sasso

Noen par tror at når rusen er over, har man kun to muligheter: Å leve et stusselig og middelmådig liv med ektefellen, eller å hoppe over bord og prøve på nytt. Vår generasjon har satset på siste alternativ, mens de før ofte valgte det første. Før man bestemmer seg for det ene eller det andre, bør vi kanskje se nærmere på fakta rundt skilsmisse. Statistikken viser at skilsmisseraten for ekteskap nr 2 er høyere enn for ekteskap nr 1, og for ekteskap nr 3 er den enda høyere. Forventningene om mer lykke i et senere ekteskap har dessverre ikke hold i seg.


Fra forelskelse til ekte kjærlighet

Det finnes et tredje og bedre alternativ: Vi kan gjenkjenne forelskelsen for hva den er – en midlertidig ”high-opplevelse” – og jakte videre på ekte kjærlighet med ektefellen: Kjærligheten som forener fornuft og følelser, men som ikke kommer av besettelse. Den forutsetter vilje og disiplin, og vi skjønner fort at vi må være villig til å vokse personlig.

Et menneskes grunnleggende behov er ikke å forelske seg, men å oppleve seg elsket – betingelsesløst elsket av en annen som velger å elske meg. Denne formen for kjærlighet krever innsats og disiplin. Alt det gode vi gjør mot hverandre mens vi er rusa på forelskelse, er drevet av instinkt, en kraft som drar oss utenfor vårt vanlige handlingsmønster. Men, om vi kommer tilbake til den virkelige verden styrt av valg, kan vi likevel velge å være generøse, vennlige og kjærlige, og det er ekte kjærlighet!

Vi trenger og lengter etter å kjenne varme følelser og kjærlighet fra ektefellen vår. Vi kjenner oss trygge når den andre aksepterer oss, begjærer oss og vil vårt beste. Da vi var forelsket, kjente vi disse følelsene. Det var himmelsk så lenge det varte. Feilen var å tro at dette automatisk ville vare for evig, men den besettelsen var ikke ment å vare. Det var bare forordet i boken. Selve boken og ekteskapet handler om viljestyrt kjærlighet.

Dette er skikkelig gode nyheter til alle par som opplever at de ikke kjenner den boblende følelsen lenger og savner forelskelsen. Hvis kjærligheten er et valg, har man kapasitet og mulighet til å elske, selv etter at forelskelses-rusen har dødd og virkeligheten har inntruffet igjen. Denne kjærligheten starter med en holdning og en måte å tenke på: ” Jeg er gift med deg, og jeg velger å ville ditt beste. Jeg skal kjempe for dine interesser og for at du skal ha det best mulig!” Så vil den som velger å elske, finne gode måter å vise dette på.

 Fem kjærlighetsspråk // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, Foto: Ben Sasso

”Dette virker så kaldt og sterilt”, vil noen innvende. ”Kjærlighet som en holdning basert på vilje? Hvor ble det av stjerneskuddene, ballongene og de dype og herlige følelsene? Hva med elektrisiteten i det kysset, øyeblikket av forventning og spenning i sexen? Vissheten om at jeg er nummer én i hennes/hans liv?” Det er dette ekteskapet handler om! Hvordan kan vi møte hverandres dype, følelsesmessige behov for å kjenne seg elsket? Hvis vi kan lære det, og velge å gjøre det, da vil kjærligheten vi deler, bli spennende og overgå alt annet vi har følt mens vi var forelsket!

Når ektefellens kjærlighetstank er full og han/hun kjenner seg trygg i din kjærlighet, vil hele verden se lys ut, og ektefellen din vil vokse og gjøre alt for å nå sitt potensiale i livet.

Har du opplevd at virkeligheten har ”tatt dere igjen” i forholdet?

Hvordan påvirket det forholdet, ble det bedre eller verre?

 


Les del 1 av denne serien her. Teksten er inspirert av Gary Chapman sin bok «Kjærlighetens fem språk».

Foto: Ben Sasso

2 Comments

 • mars 7, 2016

  Therese

  Veldig bra skrevet, og viktig for mange å lese! Lett å bli blendet av idealet fra film, TV, facebook osv..

  Savner forøvrig henvisninger til Gary Chapman her 😉 Bøkene alle burde hatt som pensum i samlivet. Anbefaler både «Kjærlighetens fem språk» og «Hvorfor sa ingen det? – ting jeg burde visst før jeg giftet meg»!

 • mars 10, 2016

  Nordiske Bryllup

  Takk for din tilbakemelding Therese. Det er henvist til boken i del 1 av denne serien, men vi har nå lagt til henvisning her også.

Skriv din kommentar