Ingvild og Trond – Bruden forteller

Sommeren 2010 flyttet jeg, bruden, fra Oslo til Ålesund for å få utført medisinsk turnustjeneste. Det gikk ikke mange ukene på sykehuset før jeg fikk øynene opp for Trond – den høye, kjekke assistentlegen med de fine underarmene. Det var flørtende blikk på morgenmøtet, forsiktige «hei» i korridoren og et bankende hjerte hver gang jeg gikk i kantinen. Men det skulle ta lang tid før vi ble et par, og etter mye frem og tilbake, ble vi endelig kjærester en maidag i 2012. Og etter 2 år fridde han!

IMG_1981

Vi er begge glad i å være ute i naturen, og vi ønsket at gjestene skulle få oppleve Nordvestlandets vakre fjorder og fjell. Vi hadde sett for oss at mai ville være et perfekt tidspunkt for å feire bryllup. Da ligger snøen fortsatt på fjelltoppene, mens våren og blomstringen er i full gang i dalene. Vi tenkte begge på et hotell vi hadde stoppet innom på vei hjem fra en skitur i Trollstigen: Juvet landskapshotell i Valldal. Dette er et prisbelønnet hotell som ligger nydelig til langs elva Valldøla i Gudbrandsjuvet, omringet av bratte fjell. Omkring tunet med en gammel låve og et eldre hovedhus, er det blitt bygget flere enkeltstående landskapshus – med store vindusflater – slik at man virkelig får en følelse av å bo i naturen.

IMG_1859

Vi ønsket et bryllup som var avslappet, samtidig stilfullt. Vi ønsket det fritt og lekent, samtidig høytidelig. Vi forstod ganske fort at vi hadde forskjellig måte å planlegge på. Bruden hadde et behov for å få ting unna, mens brudgommen tok ting mer med ro. Det mest utfordrende med planleggingen, var å få organisert alle de små detaljene som måtte til, uten å miste de store linjene og gleden over det som skulle skje.

IMG_2117

Vi leide hele Juvet landskapshotell og arrangerte det meste selv, men vi fikk mye hjelp av familie og venner. En venninne av bruden lagde blomsterdekorasjoner og brudebuketten. Et vennepar lagde papirvimpler som hang i låvetaket. Brudgommens foreldre dro i alle de lokale trådene de visste om. Foreldrene til bruden dekket bordene på låven i nesten en uke. Lokalt øl ble brygget inne i fjordene, og mengder med kaker, lefser og bakels ble bakt, for å nevne noe. I tillegg var eieren av Juvet svært så behjelpelig. Siden maivarmen lot vente på seg, og vi skjønte at vi måtte ha en dieselvarmer til å varme opp den uisolerte låven, tillot han oss å sage et hull i den 100 år gamle låveveggen for å frakte varmerørene inn!

IMG_2141IMG_2380IMG_2456IMG_2910

Låven var allerede dekorert med gamle gjenstander. Videre ble den pyntet med hengende blomstervaser, Norgesglass med blomster og messingstaker som var kjøpt på bruktsalg. I taket hang hjemmelagde vimpler og innkjøpte lyslenker. Utenfor låven og i kirken ble det pyntet med nydelige epleblomster som vi fikk kutte fra epletrærne på en gård i Valldal.

Gjestene ble invitert til bryllupshelg som startet fredag med grilling og mingling. Slik kunne gjestene bli kjent i forkant av den store dagen, samt få smake god mat og hjemmebrygget til brudgommens far.

IMG_0823IMG_0948

Natten før den store dagen er, som kjent, ofte preget av lite søvn for bruden. Og med bekymring for at hele låven skulle brenne ned, og behov for en ekstraordinær brannrunde i regi av bruden kl.03.00, ble min natt intet unntak. Ekstra godt var det da at frisør og sminkør kom til Juvet neste morgen, og at hele pynteprosessen skulle skje der. Det ga en ekstra ro før vielsen. Da jeg var på vei ut i bilen, sprakk plutselig skydekket opp, og solen kom frem.

Norwegian mountain wedding // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, Photo: Irene LovundIMG_1125-ny

Vi ønsket at vielsen skulle være personlig og brukte mye tid på å planlegge den. En venn av bruden viet oss, og med mye humor og snert gjorde han vielsen til en opplevelse. En venn av brudeparet sang en vakker solosang, og brudens mor spilte en selvskrevet komposisjon til utmarsj. Sammen med det å møte min far på vei inn i kirken, blir mammas musikkstykke stående som høydepunkt fra vielsen. Fantastisk var det så å komme ut på kirketrappen med utsikt over fjord og fjell, og se at solen hadde bestemt seg for å skinne.

IMG_1164 nyIMG_1437IMG_1522

Mens brudeparet ble fotografert, ble det servert kirkekaffe med hjemmelaget lefse og lokal eplemost og senere velkomstdrink i to av de flotte lokalene på Juvet. Så var det bryllupsmiddag på låven! Vi ønsket å lage en høytidelig, men humoristisk og ikke minst relativt kort middag. Vi valgte brudens bror som toastmaster. Han sørget for at de planlagte talene ble korte og skapte mye latter og moro i løpet av middagen.

IMG_2483IMG_2636

Etter middagen var det fellesfotografering, før det var klart for et realt sunnmørsk kakebord, flere taler og underholdning. Like før midnatt, midt under talene, går det plutselig tomt for diesel. I all stillhet kaster to svogere seg i bilen og raser nedover dalen. Tilfeldigvis stopper de ved en gård, banker på hos en bonde og spør om han har litt diesel stående. Han hadde utrolig nok kjøpt 20 liter diesel dagen før, som han gjerne kunne selge til bryllupet for en god pris. Kort tid etter var dieselvarmeren i gang igjen. Og det var også dansen. Vi ønsket oss skikkelig låvedans, og det fikk vi. ALLE danset! Det ble en fest.

IMG_3680IMG_3642IMG_3768

Når vi ser tilbake på bryllupet, er vi litt ambivalente i forhold til det å arrangere så mye selv. Det bidro selvfølgelig til mer arbeid, samtidig som det også ga oss frihet til å lage ting akkurat slik vi ønsket det. Vi ble avhengige av mye hjelp fra familie og venner, noe som i etterkant har gjort oss veldig takknemlige. Brudens høydepunkt fra bryllupet var selve vielsen, samt låvedansen. For brudgommen, ja, for han var høydepunktet hele dagen.

Foto: Irene Lovund
Brudekjole: Cymbeline Houston, DIIN brudesalong, Oslo
Brudens sko: Laura Bellariva
Hår og sminke: Myrtel Søvik, Hårmakern Ålesund
Brudebukett og dekorasjoner: Eldrid Sognes Kristoffersen, Stranda blomster
Brudgommens antrekk: Smoking og lakksko fra Tiger of Sweden, Modo Ålesund

Du kan se flere bilder fra dette bryllupet her.

 

 

Skriv din kommentar