Kjærlighetens fem språk – Kjærlighetstanken

For mange kan drømmen om kjærlighet se omtrent slik ut: Vi blir hodestups forelsket i drømmedama/ mannen, vi skaper en perfekt ramme rundt eventyrbryllupet, og vi lever lykkelig sammen alle våre dager uten å måtte jobbe aktivt for det. Et uendelig antall romantiske filmer fra Hollywood har sikkert hjulpet godt til med å skape denne drømmen. De fleste som har kommet til kapitlet i samlivet hvor ekteskapet har vart et par år, har opplevd at alt ikke går av seg selv lenger, og de berusede følelsene man hadde til hverandre, er kanskje ikke lenger der. Plutselig kan drømmedama/ mannen oppleves mer som en helt vanlig person som har blitt krevende og ikke ser mine behov.. Kanskje kjenner man ikke lenger på den sterke kjærligheten og de gode følelsene som var der i starten.

Fem kjærlighetsspråk // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Gary Chapman har skrevet boka Kjærlighetens fem språk som burde finnes på alle gavebord i bryllup, fordi den er så enkel og så riktig. Den beskriver forhold som vi alle kjenner oss igjen i, og den gir innsikt og mange aha-opplevelser som vil gjøre forholdet varmere og bedre.

Sannheten er nemlig at vi snakker forskjellige kjærlighetsspråk. Alle har et morsmål som vi er født til, samtidig som vi kan lære oss andre språk senere – sekundærspråk. Disse må vi trene og øve på for å mestre, men jo mer vi bruker dem, jo lettere vil vi kunne skjønne og forstå de rundt oss, og samtidig gjøre oss forstått. Morsmålet, derimot, kommer stort sett helt av seg selv, og er noe som praktiseres naturlig gjennom livet. På samme måte kan ektefeller snakke forskjellige kjærlighetsspråk – så ulike som norsk og kinesisk. Uansett hvor hardt den ene uttrykker sin kjærlighet på norsk, hvis kjæresten kun forstår kinesisk, vil de aldri forstå hvordan de skal elske hverandre.

Fem kjærlighetsspråk // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Det er fem grunnleggende kjærlighetsspråk, fem måter man viser og forstår emosjonell kjærlighet på. Vi vil ta for oss hvert av disse språkene i de neste delene av denne serien. På samme vis som språk har dialekter, har kjærlighetsspråkene det også. Det finnes ingen begrensning for hvordan man kan uttrykke kjærligheten innen et av kjærlighetsspråkene, der er det kun fantasien som setter begrensning. Det viktigste her er at du snakker ektefellens kjærlighetsspråk. Det er da det magiske skjer!

Det er ikke så ofte et ektepar har samme kjærlighetsspråk, og uten innsikt om emnet, snakker vi ”morsmålet” vårt mens vi samtidig blir frustrert og oppgitt over at partneren vår ikke oppfatter det vi sier og gjør, og vi er ikke på nett. Begge uttrykker kjærlighet til hverandre, men budskapet kommer ikke gjennom, siden det blir sagt på et ”fremmed språk”.

Når du oppdager og gjenkjenner ditt og ektefellens kjærlighetsspråk, vil du ha funnet nøkkelen til et langvarig og kjærlig ekteskap. Kjærligheten behøver slett ikke slukne og dø ut i et ekteskap. For å holde den varm og lidenskapelig, må de fleste av oss lære et sekundært kjærlighetsspråk. Hvis jeg vil at han/ hun skal oppleve kjærligheten jeg prøver å formidle, må jeg gjøre det på hans/ hennes språk.

Fem kjærlighetsspråk // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Du har en kjærlighetstank! Alle har et behov for å oppleve seg elsket – et grunnleggende menneskelig behov. Det viktigste er faktisk å kjenne seg elsket og at man hører til et sted. Et barn blir ikke emosjonelt stabilt før dette er på plass. For å forklare dette på en enkel måte, kan vi si det slik at inne i alle barn er det en stor tank, en kjærlighetstank, som venter på å bli fylt med kjærlighet. Når barnet opplever seg virkelig elsket, vil det oppføre seg og utvikle seg normalt, men om tanken er tom, vil det gi utslag på oppførselen. Mange utbrudd hos barn og unge kan muligens spores tilbake til en tom kjærlighetstank.

Det er ikke bare barn som har en slik tank, men vi voksne også. Det følelsesmessige behovet for kjærlighet følger oss inn i voksenlivet og i ekteskapet. Perioder med forelskelser fyller tanken midlertidig, men det er ikke noe holdbart. Når forelskelsen blekner, kjenner man igjen behovet for å høre til, å være elsket, naturlig nok – siden det er et grunnleggende behov.

Å kjenne seg elsket av ektefellen, er kjernen i et ekteskap. Verken ting, opplevelser eller penger kan erstatte det. Vi ønsker alle å oppleve oss elsket av mannen/ dama vår. Om kjærlighetstanken er full, vil vi klare å skape et miljø hvor det er mulig å takle uenigheter, løse konflikter og snakke om forskjeller. Å sørge for en full kjærlighetstank i et ekteskap, er like viktig som å ha olje på motoren i bilen, og å ”kjøre et ekteskap med tom kjærlighetstank” kan bli mye dyrere enn konsekvensen av å glemme å fylle på olje.

”Hvor full er din kjærlighetstank på en skala fra 1-10?”

 

Foto: Anniken Byberg Hyppönen

 

Fem kjærlighetsspråk // Nordiske Bryllup / Nordic WeddingsLinn og Geir Byberg har vært gift i 25 år og har 2 voksne barn sammen. De er begge dyktige og inspirerende undervisere og har holdt samlivskurs gjennom mange år. Linn jobber som lærer og Geir som inspektør på Hedmarktoppen folkehøyskole. Sammen har de startet flere butikker og kaffebarer i Hamar sentrum.

Skriv din kommentar