To ulike bryllupskulturer – Del 3

Det er i selve bryllupsfesten jeg finner den største forskjellen mellom norske og amerikanske bryllup. Jeg har brukt litt tid på å venne meg til de norske tradisjonene: de lengre (men definitivt hjertelige) talene, venner som kysser bruden eller brudgommen på kinnet når den andre halvdelen av brudeparet er ute av rommet … eller føtter som tramper, brudeparet som kysser mens de står på stolene – og gjestene som står ved bordet og venter før bruden og brudgommen kommer inn i festlokalet. Alt dette er nytt for meg, men jeg elsker det, og jeg tror dette er tradisjonene som gjør våre kulturer forskjellige, og det er en vakker ting.

norsktale2øyvind.meghen-43 copy

Kakebord

En tradisjon jeg absolutt elsker – som jeg skulle ønske vi hadde i Statene – er kakebordet! Å, hvor deilig det er! Jeg syns det er en så flott måte å feire på, og det inkluderer gjestene enda mer i bryllupsfesten. Kan det bli bedre enn at mange av dine favorittmennesker har med seg alle slags fristende kaker? Jeg tror ikke det. Kom igjen, Amerika, se og lær!

caketable

Amerikanske tradisjoner som ikke helt slår an i Norge

Jeg kan ikke utelukke det tradisjonelle bukett- og strømpebåndkastet når jeg snakker om tradisjoner. Disse klassiske amerikanske tradisjonene finnes over hele USA, men ikke så mye i Norge (i hvert fall har ikke jeg sett dem enda). Det er alltid moro når bruden kaster buketten, og det er vanligvis masse følelser når det skjer. Det samme gjelder strømpebåndkastet.

øyvind.meghen-47 copyøyvind.meghen-48 copy

Danse hele natten … eller le hele natten?

I de fleste norske bryllupene jeg har fotografert eller vært i så langt, arrangeres det ingen eller svært lite dans. Jeg forstår at enkelte grupper er mer konservative, og derfor er dansen ikke en naturlig del av kvelden. Men faktisk blir jeg alltid litt overrasket over hvor rolig og avslappet middagsselskapet er uten noe særlig musikk i bakgrunnen. I Statene, derimot, danser brudeparet «sin første dans» så snart maten er servert og noen korte taler er holdt. I tillegg blir det et par andre tradisjonelle danser som far/datter -dans eller mor/sønn -dans. Når de er ferdige, avhengig av tidsplan eller DJ (en slags toastmaster) går det over i en eneste stor dansefest.

usdanceusdance2

For å være helt ærlig så har jeg problemer med å velge hvilken type feiring jeg liker best – den amerikanske dansefesten kontra en mer avslappet, toastmaster-drevet, morsom og vennefylt underholdningsfest i Norge. Selvfølgelig er det mange måter å ha det gøy og feire på, både i amerikanske og norske bryllup. Til syvende og sist handler det om brudeparet og om deres venner og familie som feirer sammen med dem. Uansett tradisjoner er det alltid vakkert å feire at et ekteskap inngås.

norsk tale3

Et norsk par lytter til talene fra sine venner og familie under kaffen.

usdance3

Et amerikansk par inntar dansegulvet der de står i tåke og lys på bryllupsfesten.

Alt i alt har begge land mange måter å gjøre bryllupet kulturelt og tradisjonelt vakkert på. Det er mye som kan sies om andre tradisjoner som jeg har utelatt her, men dette er en smak av de ulike forskjellene jeg har lagt merke til gjennom årene.

Lykke til med bryllupsplanleggingen!

-Michaela (michaelanichole.com)

 

Skriv din kommentar