Elsk meg og overrask meg!

Det er julaften. De fleste av oss står akkurat i gapet mellom førjulsstri og julehøytid. Bak oss ligger uker marinert av julesanger, klementiner, gløgg og pepperkaker. Juleforberedelser er unnagjort; svette turer på kjøpesentre i litt for varme sko, hodet fullt av tanker, hender fulle av poser, gaver på ulike skjulesteder, pakkelapper, julekort, krøller på gavebånd, fargerikt papir. Adventsstaken har brent med fire lys i fem dager allerede, og julekort er sent i hopetall på kryss og tvers av landet. Gaver er lagt under juletrær. Stuene fylles av lukten av ribbe, torsk eller pinnekjøtt, for siden å skulle romme kjente og kjære, fra fjern og nær. For de aller fleste er tiden kommet hvor de er i stand til å inta hvilepuls, krølle seg opp i sofaen til Disneys jul eller Tre nøtter til askepott. Kanskje lese et julemagasin og håpe at det finnes en filipine i nøtteskåla. Julemusikk som spilles i bakgrunnen bidrar til å øke julestemningen mens tiden står stille. Det sendes forventningsfulle blikk mot treet. Håpet om at ønsker skal bli oppfylt er så inderlig at det kan kjennes i luften. Desember – som hittil har løpt av gårde med sjumilssteg – har plutselig funnet bremseklossen. Minuttene, timene, går sakte men sikkert og tikker seg mot kveld.

Christmas Eve // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, photo: C.W.Rosenhoff

Det er noe som er så vakkert med akkurat dette gapet. Når alt en kan gjøre, bare er å vente med forventning. Så deilig det er å få gå inn i julen med forventning. For meg handler ikke forventning om å levere en ønskeliste og tro at alle ønskene blir innfridd. Nei, for meg handler det om noe som er så mye bedre enn det: nemlig ønsket om å føle seg overrasket, elsket og lagt merke til.

Følelsen av å motta en gave som virker planlagt, gjennomtenkt og forberedt i god tid, gir en opplevelse av å være førsteprioritet. Hvis gaven i tillegg inneholder noe du en gang har nevnt at du liker, men som kanskje ikke en gang står på ønskelisten, er det lett å føle seg lagt merke til. Det bidrar til trygghet på at han synes at det du sier er viktig, og at det betyr noe for ham. Kanskje har du ikke en gang hatt ønskeliste, men han husket det likevel.

Christmas Eve // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings, photo: C.W.Rosenhoff

«Elsk meg og overrask meg», sa en kommende brud til forloveden sin. Det var hennes gode svar til noe av det hun ønsker seg i ekteskapet. Og det fantastiske med dette svaret er at det på ingen måte begrenser seg til julegaver – nei, faktisk så trenger det ikke å være gaver i det hele tatt. Det kan like gjerne være å vaske huset mens ektefellen er på jobb. Eller å sette i motorvarmeren på bilen når det er iskaldt en morgen. Å legge seg litt tidligere om kvelden for å tenne lys og gjøre det romantisk på soverommet. Å hive et håndkle i tørketrommelen så det er varmt når din elskede kommer ut av dusjen. Det kan være å kjøpe favorittsjokoladen med hjem fra butikken. Eller å sende et brev med hennes navn i posten til jobben hennes, hvor du skriver alt du synes er vakkert ved henne. Eller så kan du jo skrive det på speilet på badet?

Å elske ved å overraske. Det er egentlig noe alle i et parforhold burde tenke på både støtt og stadig. Man kan se på hengivenhet og kjærlighet som ferskvare som må tas godt vare på og vedlikeholdes for at det skal holde seg. Jevne drypp av overraskelser gjør underverker for å holde kjærligheten varm.

Og trenger du et siste tips for julen, så er det ikke for sent å fylle en julestrømpe med godteri og noen gode ord og henge over peisen eller på sengegavlen 1. juledagsmorgen.

God, overraskende og kjærlig jul!

Nordiske Bryllup - Nordic Weddings - Christmas eve, photo- C.W.Rosenhoff-5

Foto: C.W.Rosenhoff

 

Skriv din kommentar