Fra stoffrester til sløyfer

Chilenske Arturo Finschi Rocco er mannen bak konseptet Made From Leftovers. Fotograf Kristianne og jeg møter Arturo en oktoberkveld i leiligheten hans på St.Hanshaugen i Oslo. Det er her han jobber fra. Vi ønskes velkommen inn i atelieret og blir servert espresso og isvann på et elegant sølvfat. Praten går løst om bryllup, mote og hva som inspirerer denne kunstneren, og jeg får lyst til å vite mer om bakgrunnen hans.

Made by leftovers - Nordiske Bryllup presenterer -4

Når startet du egentlig å sy, Arturo?
Jeg var 13 år gammel da jeg sydde mine første bukser! På den tiden bodde jeg fortsatt i Chile, og det var bestemor som lærte meg kunsten å sy. Jeg gikk også på en designerskole i Chile en periode, men da hadde jeg allerede sydd så lenge at jeg kunne det meste av det de underviste i. En periode lagde jeg kostymer til «drag»-forestillinger jeg var med i. Det var da en anerkjent chilensk designer la merke til kostymene og inviterte meg til å delta i et tre-måneders kurs innen motedesign og syteknikk. Jeg var 22 år gammel og grep selvfølgelig denne unike muligheten.

Når og hvorfor kom du til Norge?
Jeg kom til Norge i 2006 for å arbeide og fikk først jobb på Hurtigruta en periode. Da jeg flyttet til Oslo, var intensjonen min først og fremst å jobbe med mote for kvinner, og da spesielt for bruder. Jeg jobbet først sammen med brudekjoledesigner Leila Hafzi en periode. Dette var i 2012. I etterkant av dette har jeg sydd flere brudekjoler.

Made by leftovers - Nordiske Bryllup presenterer -2Made by leftovers - Nordiske Bryllup presenterer - 1

Hvordan ble konseptet Made From Leftovers til?
Det var egentlig ved en tilfeldighet. For omkring to år siden fikk en venninne av meg i siste liten et halvt bord til disposisjon på et marked på DOGA. Hun lurte på om vi skulle dele dette bordet. Jeg takket ja og stilte med noen sløyfer. Salget gikk veldig bra, og jeg fikk gode tilbakemeldinger. Da ble jeg selvfølgelig inspirert og motivert til å jobbe videre med dette. Nå har det utviklet seg til et eget konsept, med 100% håndlagde sløyfer, laget i Oslo. Jeg har alltid likt sløyfer godt. Min store inspirasjon er oldefaren min – han hadde ofte på seg sløyfer. Han var en veldig stilig type.

Made by leftovers - Nordiske Bryllup presenterer -5

Er sløyfene virkelig laget av stoffrester?
Ja! Stoffrestene er samlet fra overalt. Min livspartner og jeg drar Europa rundt for å finne vakre tekstiler. Vi oppsøker blant annet tekstilfabrikker og kjøper restene deres. Da fyller vi Teslaen, og jeg får masse materialer å jobbe med.

Hvor får man tak i sløyfene?
I samarbeid med min partner, Anders Gustav Pettersen, har vi i år utviklet nettbutikken Wild Oscar. Det er Anders som har ansvaret for den administrative siden av Wild Oscar, og uten ham hadde ikke dette vært mulig. Vi har begge æren for utviklingen av dette konseptet, selv om det er jeg som syr sløyfene. I nettbutikken kan man også kjøpe andre ting til gentlemen. I tillegg til i nettbutikken, kan sløyfene også kjøpes hos Follestad på Egertorget, og hos Dapper. Jeg er også til stede med et godt utvalg på forskjellige markedsdager.

Made by leftovers - Nordiske Bryllup presenterer -1

Min intensjon med Made From Leftovers er å gi flere valgmuligheter når det gjelder tilbehør for menn. Kvinner har så mye å velge i, mens menn ikke har det samme utvalget. Derfor er det vanskelig for menn når de har lyst til å kle seg litt ekstra fint. Med sløyfer skapes mote på en hverdagslig måte. Et godt eksempel på dette er oldefaren min, som brukte sløyfer til alle anledninger. Jeg ønsker å skape en mulighet for å bringe moten inn i en mer avslappet setting.

Mens praten har gått, har Arturo demonstrert alle stegene i prosessen før en sløyfe er ferdig. I løpet av tiden vi er der, lager han en stilig, burgunderfarget sløyfe av grov tekstil. Med slikt tilbehør til dressen eller smokingen er det ikke vanskelig for brudgommen å matche brudens antrekk, sko eller blomsterbukett.

Facebook: Made from Leftovers
Sløyfene kan kjøpes hos www.wildoscar.no
Foto: Nordiske Bryllup / Kristianne Marøy

Made by leftovers - Nordiske Bryllup presenterer -3

Skriv din kommentar