To ulike bryllupskulturer – Del 1

Jeg er en amerikaner med mange års erfaring som bryllupsfotograf i Statene. Nå bor jeg og fotograferer mest i Norge. Derfor har jeg lagt merke til en rekke kulturelle og tradisjonelle forskjeller mellom amerikanske og norske bryllup. Etter å ha studert noen av bildene jeg har tatt, har jeg laget en oppsummering av det jeg tenker rundt forskjellen mellom disse to fantastiske bryllupskulturene.

La meg starte med å si at jeg virkelig liker å fotografere bryllup i begge land, og jeg har ikke nødvendigvis en favorittside av havet når det kommer til bryllupsfeiring. Begge land har vakre måter å fange inn bryllupsdagens kulturelle skjønnhet.

For øyeblikket trives jeg nok best med å fotografere nordiske bryllup, spesielt fordi det fortsatt føles litt mer eksotisk for meg. Jeg kommer ikke over det kuperte og majestetiske landskapet i dette landet – spesielt på Vestlandskysten, hvor jeg bor. Å plassere en nydelig brud og brudgom med fjorder og svaberg i bakgrunnen, gir meg en følelse av å være i den syvende himmel. Jeg simpelthen bare elsker det!

Så uten en lengre innledning, her er mine tanker om amerikanske og norske bryllup:

charity.david.favs-99 copy 2Indiana, USA

 

Landskap

Nå som jeg bor i Ålesund og fotograferer flest bryllup i dette området, jobber jeg til vanlig med kupert natur som bakgrunn. Amerika har definitivt mange fantastiske landskap, men i de fleste av de årene jeg jobbet der, var det sjelden jeg brukte naturen som hovedbakgrunn i bryllup. Vi fant ofte en skog, men for det meste tok vi bilder i byens parker eller i hagen hvor festen skulle holdes. Jeg brukte golfbaner og sletter (eller gamle parkeringsplasser, som vist nedenfor). Nå som jeg fotograferer i Norge, jobber jeg hovedsakelig med fjorder, hav, berg og fjell som bakgrunn. Og jeg elsker det!

jeremy.kari.portraits-287 copy 2Michigan, USA

odd.ragnhild.blog-35Geirangerfjorden, Norge

 

Vær (skyer, regn eller solskinn – bryllupet skjer uansett, og det samme gjør fotograferingen!)

I Statene står solen mye lavere på himmelen når festmiddagen starter, så det er ofte den beste tiden for å fotografere brudeparet. I Norge kan det på sommeren føles som at solen aldri går ned i det hele tatt (avhengig av hvilken del av landet du er i). Hvis det er en klar solskinnsdag, kan solen nesten bli for sterk for fotografering, de aller fleste timene av dagen. Derfor finner jeg ofte et sted med skygge, eller fotograferer brudeparet i eller ved en skog, etc. På vestkysten av Norge, derimot, er solrike sommerdager ganske sjeldne. Selv om en fin sommerdag gleder brudeparet, foretrekker jeg heller overskyet vær – til og med om regnet truer. Siden skyene demper for sollyset, skapes det en fin og jevn hudtone. På grunn av de mange overskyede dagene i området her jeg bor, har mange av bryllupsbildene blå- og gråtoner i seg. Det legger inn et element av mykhet og føles svært rent – og nordisk. Noe jeg liker godt.

eero.claudia.fv-40 copyStrandafjellet, Sunnmøre

mari.christian.-60Eidsdal, Norge

 

Solnedgang

I Statene bruker jeg ofte det gylne solskinnet like før solen går ned. Jeg elsker å jakte på dette lyset, og har det veldig gøy når jeg tar tak i brudeparet, og vi løper til en eng eller en innsjø like før solen går ned i horisonten.

josh.amanda-48 copyKansas City, Kansas

jeremy.kari.portraits-314 copy 2Michigan, USA.

 

Koselige kirker og vielseslokaler i Norge

En av de viktigste tingene jeg har lagt merke til siden jeg begynte å fotografere bryllup i Norge, er alle de små, vakre og koselige kirkene som folk gifter seg i. Jeg er ganske sikker på at de fleste amerikanske bryllup ikke kunne fått plass til alle sine gjester i noen av disse kirkene, men det fungerer absolutt i Norge. Det ser ut til å være færre gjester generelt, og jeg liker den mer intime følelsen det gir.

geirangerGeirangerfjord kirke

norddalNorddal kirke

Tekst og foto: Michaela Potterbaum / www.michaelanichole.com

Skriv din kommentar