Gjør det selv – Brudepikekjole for en nordisk alveprinsesse

DIY - Nordic fairy flowergirl dress // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Mine to frøkner på 2 og 4 år hadde gleden av å være brudepiker i sommer – eller blåbærprinsesser som eldstemann likte å kalle det. Temaet rundt byllupet var skog, så inspirasjonen bak disse kjolene var blomster, alver og feer. Fremgangsmåten er relativt enkel, men designet ble til underveis og har et forbedringspotensiale her og der. Til tross for mine manglende sykunnskaper, håper jeg dette kan inspirere noen til å lage egne brudepikekjoler i alve-stil.

DIY - Nordic fairy flowergirl dress // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Lag to kvadrater (for eksempel 85 cm brede) med ønsket stoff og legg dem i kryss over hverandre. Målene på kvadratene er like for begge størrelsene da de fungerer som kjole til 2-åringen og skjørt til 4-åringen. I sentrum av kvadratstjerna legger du en rund mal. Jeg brukte en bolle som var 19,5 cm i diameter. Rundt malen fester du nåler slik at stoffstykkene holder seg sammen.

Nordiske Bryllup - DIY - brudepikekjole-20,2

Klipp rundt malen. Nå skal kanten brettes slik at det blir plass til en strikk i «tunnelen» som da lages. Brett stoffet to ganger innover og sy en søm, som er kombinert rett og sikksakk, over enden av bretten. Det kan være en fordel å bruke en overlock-maskin langs kanten man skal brette først. La det være igjen en liten åpning for å føre strikken inn. Et triks for å lettere få strikken gjennom «tunnelen», kan være å feste den ene enden av strikken til en sikkerhetsnål som føres gjennom løypa.

Nederst på kanten av skjørtet kan det være lurt enten å bruke overlock eller brette inn en kant der óg. Med tekstiler som ikke rakner så lett, kan man droppe dette.

Nordiske Bryllup - DIY - brudepikekjole-26DIY - Nordic fairy flowergirl dress // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Foran på kjolen beregnet på en 2-åring, syr du på et 1-meter langt bånd som skal knytes rundt nakken. Til kjolen for en 4-åring, kan du lage et enkelt korsett med et tilsvarende bånd. Korsettet jeg lagde, består av et 57 cm x 25 cm rektangel med knapphullsrekker i begge endene. For å gjøre kjolen mindre gjennomsiktig, brukte jeg to lag med chiffon og to lag med skinkelerret.

Nordiske Bryllup - DIY - brudepikekjole-19

Underskjørtet lagde jeg av stiv tyll. Et lite google-søk vil fort vise deg at det er flere fremgangsmåter for å lage et tyllskjørt, men jeg fant ingen som ville gi meg ønsket resultat. Målet mitt var å oppnå en fasong som minnet om kronbladene på en Akeleie eller Georgin. Slik lager du den versjonen jeg endte opp med:

Klipp til 9-10 stk 60-65 cm kvadrater med tyll og finn senter. Sy senteret av kvadratene på en strikk (ca 50 cm) med 5 cm mellomrom, og sy til slutt endene av strikken sammen slik at den danner en sirkel. Ettersom strikk er elastisk, bør man bruke sikksakksøm. Sy flere runder for sikkerhets skyld. Pass på å finne riktig mål på jenta som skal bruke den. For skal den sitte over brystet – som på 2-åringen min – er det viktig at den ikke er for stram, men heller ikke ramler ned. Et annet alternativ kan være å lage en versjon som man knyter i stedet for å bruke strikk.

DIY - Nordic fairy flowergirl dress // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Et slikt tyllskjørt egner seg kun som underkjole, da avstanden mellom tøystykkene ser rare ut i livet. Jeg tråklet dessuten på et ekstra stoff som underkjole, slik at det stive tyllet ikke skulle komme nær huden, og samtidig gjøre kjolen mindre gjennomsiktig.

DIY - Nordic fairy flowergirl dress // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Jeg endte altså opp med to varianter av denne kjolen, én med høyt liv og én med korsett. Til den med høyt liv, klipte jeg til en lang remse av chiffon-stoffet og brukte som belte.

Til versjonen med korsett lagde jeg to skjørt, slik at det ble flere høyder på spissene. Det ene skjørtet er kortere enn det andre. Lengden på kvadratsiden av den korteste versjonen er 60 cm. De to chiffon-skjørtene koblet jeg sammen i et punkt bak, for ikke å ha for mange løse deler. For å skjule overgangen mellom alle skjørtene (4 totalt med underskjørt under tyllet) brukte jeg et bånd i livet – også laget av en remse fra chiffon-stoffet.

DIY - Nordic fairy flowergirl dress // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings DIY - Nordic fairy flowergirl dress // Nordiske Bryllup / Nordic Weddings

Hvis du lager en kjole inspirert av denne artikkelen må du gjerne dele resultatet med oss i Nordiske Bryllup. Lykke til!

 

Foto: Nordiske Bryllup / C.W.Rosenhoff

Skriv din kommentar