Arvestykke

Arvestykke // Nordiske Bryllup, Kristine Dalen

Her om dagen var mannen min og jeg på bruktmarked. I en bod fylt med gammelt porselen og høyreiste, fasetterte stettglass, fikk vi begge se et nydelig smykke – forgylt og med hvit emalje. Det var liksom noe kongelig ved det: rent, elegant og uimotståelig vakkert. Arvestykke var et av ordene som streifet meg.

Etter nøye vurderinger og enda et par runder til på markedet, bestemte vi oss for å investere i denne skjønnheten. Å bære smykket i hendene på vei hjem, var nesten litt høytidelig. Det fikk meg til å tenke.

Jeg tenkte på våre besteforeldre og generasjonene før oss som har spart og investert, arvet og tatt vare på vakre ting – og gitt alt videre. Sølv og porselen har gått i arv, men også kunnskap, historier og håndverk.

Vi kan forme den arven vi skal gi videre: ikke bare dette vakre smykket, porselenet vi har arvet, og gavene vi fikk til bryllupet vårt. Vi kan også overføre verdier, mot og slike ting man ikke kan se, men som vi kan gi videre som verdifull “livskapital”.

Arvestykke // Nordiske Bryllup, Kristine Dalen

Jeg kjenner på takknemlighet og respekt for alle som har gjort dette før oss, for den historien og arven vi er en del av. Håpet tennes også om at mannen min og jeg en dag kan gi videre noe vakkert og sterkt. Vi to er starten på en ny familie og har muligheten til å forme vår egen arv, hva vi vil gi videre til våre barn, barnebarn, oldebarn.

For et privilegium, gave og ansvar vi har. Det vi velger å investere tid, krefter og penger i, det vi velger å prioritere og å kjempe for, det vil ikke bare gjøre oss rike – men det blir også en arv for kommende generasjoner.

Jeg drømmer om at min og vår rikdom og arv først og fremst skal være at vi er rike på kjærlighet, tilgivelse, mot og håp. Jeg tror at disse verdiene vil gi et rikt liv, både for oss og for dem som kommer etter oss.

 

Foto: Nordiske Bryllup / Kristine Dalen

Skriv din kommentar