Gjør det selv – krone til brudepike

DIY - bridal crown // Nordic Weddings

Å få gå med krone er stort sett stas for alle små jenter – også for noen store. Brudekroner var vanlig i Norden før i tiden. De var detaljerte, gjerne med motiver som haner og duer, og man bar dem med utslått hår. Dette skulle være et tegn på kyskhet.

I dag er en brud med krone et mer sjeldent syn, og kronene er ikke lenger så lett tilgjengelig. Å lage kronen selv, derimot, er ikke så vanskelig. Kronen du nå skal få se fremgangsmåten på, er riktignok ikke av det mest luksuriøse slaget, og den kan med enkle grep gjøres litt mindre teatralsk.

DIY - bridal crown // Nordic Weddings

Dette trenger du:

  • Et langt stykke tykk filt
  • Bånd til å lage forskjellig struktur
  • Limpistol
  • Pensel
  • Lys maling
  • Gullspray
  • Brun maling
  • Klut
  • Stiftepistol

Begynn med å finne riktig mål på kronen og klipp til spissene. Bredden på spissene beregner du med målebånd og kalkulator (lengde delt på antall spisser = bredden på én spiss). Husk å sette av litt ekstra stoff til å feste endene. Lim deretter på det du ønsker av bånd (unngå å lime der kronen skal festes). Jo tykkere båndene er, jo mer spennende overflate får man.

DIY - bridal crown // Nordic Weddings

Nå skal det males. Denne fasen er viktig med tanke på hvordan utfallet blir til slutt. Har du kun ett lag, vil man lett kunne se at kronen er laget av tekstil. Med flere lag vil mye av teksturen forsvinne, og den vil se mer ut som om den er laget av metall. Ønsker du å oppnå dette, kan det være en idé å male filt-basen noen lag før du limer på bånd.

Her er det brukt gullmaling, men ettersom det skal sprayes med gullmaling til slutt, så spiller det egentlig ingen rolle hvilken farge du bruker.

DIY - bridal crown // Nordic Weddings

Når malingen er tørket, kan du spraye med gull. Noen vil kanskje like kronen som den er etter et lag med gullspray, men det finnes enda et triks for å få mer dybde og en følelse av gammelt metall: mal på et utvannet lag med brun maling (her er det brukt akryl). Pass på at du har en fuktig klut tilgjengelig til å gni av den brune malingen like etter at du har lagt den på. Det er lurt å gjøre denne prosessen flekkvis slik at ikke brunmalingen fester seg for godt. Til slutt ender du opp med skygge i alle kriker og kroker, og kronens gullfarge er blitt litt nedtonet.

DIY - bridal crown // Nordic Weddings

Fest med lim og eventuelt stiftepistol. Stiftene kan med fordel males etterpå slik at de blir mindre synlig. Finn deretter en kopp med noe varmt eller kaldt (det viktige er at det skal smake godt), klapp deg selv på skulderen og vær fornøyd med at du har gjennomført et «gjør det selv»-prosjekt!

DIY - bridal crown // Nordic WeddingsDIY - bridal crown // Nordic Weddings

Foto: Nordiske Bryllup / C.W.Rosenhoff

Skriv din kommentar