God magefølelse med «Kombucha»! 

Kombucha

Kombucha – hva da? spør du kanskje – jo en drikk som går 2000 år tilbake, fremmer helse og erstatter brus med sin naturlige kullsyre. Det er i bunn og grunn søt te, jeg snakker om – gjæret te. 

Fra første gang jeg prøvde gjæret te, har jeg vært helt hekta – det var noe så forfriskende rart og fantastisk med det! At noe så smakfullt, som i tillegg har kullsyre i seg, kan være bra for kroppen – er rett og slett genialt! Kombucha lages ved å la søt rom-temperert te stå i ukesvis med en «mor-sopp/scoby», som da gjærer teen. Det er litt som en kjemisk prosess vi kan følge med og se at «scobyen» vokser (den ligner på en brennmanet).

Jeg tenker på ordtaket «alle monner drar» i forbindelse med «Den store dagen». Om du er brud, gjest eller bak scenen, er det greit å ha noe «ekstra» sunt å ty til. Dessuten er denne drikken en fantastisk erstatning for alkohol. Kombucha er et levende produkt som inneholder ensymer, probiotika og viktige bakterier kroppen trenger ikke så rart at kroppen «craver» denne drikken!  Først og fremst forbedrer probiotika fordøyelsen. De gode bakteriene skaper balanse og bidrar til et forsterket immunforsvar. Det hjelper leveren å få ut alt av «søppel» som vi tar inn gjennom mat, luft osv. 

Det er en kjent sak at ved å drikke kefir eller yoghurt får man disse gode bakteriene – men for de mange som har melkeallergi, kan Kombucha være en super erstatning. 

Det blir nok ikke altfor lenge før denne drikken er å finne i de fleste butikkene i Norge. Til da kan man lage Kombucha hjemme hvis man er av den tålmodige typen. Dette er forøvrig en lang og komplisert prosess som er noe omdiskutert, blant annet på grunn av de hygieniske utfordringene den kan gi. Eventuelt kan man få noen av de samme helsegevinstene ved å drikke eplesidereddik. 

Kombucha

Foto: Dreamstime

Skriv din kommentar