MENT

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photo by Geir Olsen Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photo by Geir Olsen
Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photo by Geir Olsen Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photo by Geir Olsen

Siden høsten 2012 har søstrene Ingvild og Sidsel designet og produsert egne produkter, hovedsaklig av porselen, i den gamle skifabrikken på Fåberg nord for Lillehammer. Her tar de i bruk gamle håndverkstradisjoner og lager de vakreste vaser, kopper og skåler. Begge har jobbet innenfor interiørbransjen i mange år, og nå har de sammen skapt en arbeidsplass der visjonen er å skape produkter med mening.

Vi i Nordiske Bryllup har et ønske om å vise frem designere som løfter frem den nordiske stilen og som tar vare på tradisjonene fra vår del av verden. Kanskje kan vi inspirere til bryllupsønskelisten? Vi tok en prat med jentene bak Ment:

Først, hva inspirerer dere?
– Vi blir inspirert av de vakre omgivelsene rundt oss. Blant annet har Lågen som renner rett forbi på utsiden av verkstedet vårt gitt navn til en farge. Ellers blir vi inspirert av film, vakker kunst og design fra 50 – 60 – og 70 tallet.

Hvordan er produktene deres forskjellig fra andre produsenters?
– Porselenet vi produserer selv på Fåberg er gjennomfarget, og fargene utvikler vi selv. Dette gir en ekstra kvalitet til porselenet ettersom fargen går igjennom godset og vi får en miks av matt og blankt i samme produkt. Våre produkter er laget med kjærlighet og det er mange prosesser før hvert produkt er ferdig til levering.

Vi er bevisste på at våre produkter skal være håndlaget – det er viktig at denne kunnskapen blir tatt vare på og ikke forsvinner i all masseproduksjon. Etter en lang prosess har vi også funnet samarbeidspartnere i Europa. De tilfredstiller våre krav til godt håndverk, til kvalitet og arbeidsforhold, og de hjelper oss med å produsere deler av vårt sortiment.
Vi er stolte av at ethvert produkt er unikt og vil ha tegn på at det er laget for hånd.

Det er på høy tid at «arvegods» kommer tilbake igjen

Vi er heller ikke en produsent som vil skifte sortiment for hver sesong. Vi kommer til å bytte ut farger og designe tilleggselementer innenfor seriene våre, og med dette ønsker vi å skape produkter som folk vil spare på og lage sine egne samlinger av. Vi er selv «samlere» og setter sammen våre egne kombinasjoner av produkter basert på form, materiale og farge; dette er med på å skape et personlig uttrykk i hjemmet.

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photos from ment.no Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photos from ment.no
Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photos from ment.no

Kan dere fortelle litt om hvorfor dere mener at Ment og nordisk design fortjener større oppmerksomhet?
– Vi håper at norsk og nordisk design kan få større plass i folks bevissthet slik at de som forbrukere er med på å støtte arbeidsplasser i eget land. Norsk produksjon blir det bare mindre og mindre av, mye fordi bevisstheten hos sluttbruker fortsatt handler om pris. Som norsk produsent må vi konkurrere med lønninger, strømpriser og husleie i lavkostland.

Dette fører til at kompetansen rundt produksjon blir borte, det blir færre arbeidsplasser og de produktene som fortsatt blir produsert her, blir håndlaget i så liten skala at det mer må betegnes som kunst, og prises deretter.

Vi håper, og vi ser bevis på, at folk blir mer opptatt av kortreist kvalitet, og dette er vi utrolig glade for!

Intervjuet fortsetter under bildene

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photos from ment.no
Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photos from ment.no Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photos from ment.no

Har dere noen tips til kommende brudepar som kanskje lurer på hva de skal ønske seg til bryllupet?
– Vi mener at det er på høy tid at «arvegods» kommer tilbake igjen. Vi lever i en tid med bruk- og kast mentalitet, og vi kunne ønske at vi som forbrukere ble mer bevisste på hva vi bruker pengene våre på.

Det er jo noe veldig fint i det å ønske seg noe, eller spare til den ene tingen som man virkelig ønsker seg. Dette blir også garantert en ting du ønsker å ta vare på – et produkt av beste kvalitet, som neste generasjon igjen vil ønske å ta vare på videre.

Tenk så mye flott vi har arvet av besteforeldene våre – men hva skal neste generasjon arve fra oss? Flatpakkede møbler som ikke tåler å flyttes? Eller trendy, masseproduserte produkter med kort levetid?

Kvalitet istedenfor kvantitet heier vi på!

www.ment.no
Instagram: @mentforbilder

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Photo by Geir Olsen

 

 

1 Kommentar

  • august 17, 2014

    Elisabeth Sæther

    Blir gjerne med å heie på kvalitet fremfor kvantitet! Nydelige former og farger! Fin bredde i sortimentet. Nesten så en skulle tatt å giftet seg, så en kunne fått skrive en ønskeliste:-)

Skriv din kommentar