Hva sikter du mot?

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - Married for 40 years

«Du burde skrive om hvordan man kan feire 40-års bryllupsdag,» sa noen til meg i et bryllup jeg var i for noen måneder siden.

Og mens kvinnen villig fortalte om hvordan hun og mannen hadde feiret med full weekend og storkalas, satt jeg selvsagt og lyttet, men tankene kunne ikke hindres i å vandre… Jeg ble sittende og måle tid og år. 40 år er virkelig noe å feire!

Når et ekteskap varer i 40 år, er det ingen tvil om at det er basert på mer enn bare følelser. For det vil komme en tid der følelsene fra hvetebrødsdagene kjennes fjerne. – ja, kanskje til og med fraværende. Jeg har snakket med flere par som har vært gift i mer enn tre tiår. Og det er både rørende, inspirerende og imponerende å høre deres historier.

Langvarige ekteskap er ingen dans på roser. Disse parene har alle vært gjennom tøffe tider, store sorger, forelskelser i tilbakegang, opplevelse av urettferdighet, uenigheter, svangerskap og våkenetter. De har hatt barn i trassalder, fulgt opp skolebarn og slitt med opposisjonelle tenåringer. Midt i dette kan de fortelle at de utenfor ekteskapet har møtt på sjarmerende mennesker og fristende drømmer om selvrealisering.

– Til tross for alt dette har de til felles at de ble værende i ekteskapet, og er lykkelige for det! Mellom alle de små og store dalene er det så mange gode dager, gode øyeblikk og gode følelser.

De har en bestevenn i livet som de har delt dager og netter med. De har oppdratt små skatter som er blitt voksne. De får være besteforeldre sammen. De har noen å komme hjem til, som kjenner igjen lyden av skrittene på trappa. De har noen å bli gamle med.

Følelsene kommer og går, sier de. Det viktigste er at vi ikke famler med valget. – Valget om å ha på seg ringen hver dag. Det gjelder å ikke ha utgangsdøra på gløtt! Noen dager er en kanskje nødt til å trosse følelsene og heller velge å elske. Velge å være nær. Velge å gjøre det lille ekstra. De dagene handler det om å holde blikket festet på ringen og huske hva man giftet seg for. Hva stod det egentlig i de løftene vi gav den gangen?

Hva sikter du mot?

Hvilket mål har du for ekteskapet?

Er du en av de som drømmer om å bli gammel med ektefellen din, for å gå hånd i hånd med rynkede hender og kjenne hver eneste fold i den andres?

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - married for 40 years

Foto: Nordiske Bryllup / C. W. Rosenhoff

Skriv din kommentar