En norsk-estisk slottsdrøm

Nordiske bryllup / Nordic Weddings - norwegian/estonian wedding Lite visste Andreas og Jaanika da de møttes for fem år siden, om at familie og venner fra åtte nasjoner en dag skulle være samlet i Estland til slottsbryllup. Prinsessen fra den estiske landsbygda fikk sin norske prins i en storslått feiring i klassiske omgivelser. For Andreas var det stort å få invitere venner og familie til feiring en hel helg på et slott med mystiske tårn, herskapelige trapper og himmelsenger. For Jaanika var det å få gifte seg som en prinsesse i hvite blonder og å ha et bryllup med mange gjester, dans og moro, en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse. Det å arrangere bryllup med flere nasjoner kan være både utfordrende og ha sine fordeler. Vi har spurt dem om å dele deres erfaringer ved å arrangere et norsk-estisk bryllup.

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - norwegian/estonian wedding

Hvilke utfordringer har dere møtt underveis?

Andreas: Mest utfordrende var det å velge inngangssangen og øvrige salmer i kirken. Det ble vanskelig å planlegge seremonien uten å la noen føle seg som fremmede. Vi løste dette ved å blande norske, estiske og engelske sanger. Pastoren var amerikansk og gjorde da seremonien ekstra fargerik. Siden estiske bryllup gjerne varer over flere dager var det i tillegg utfordrende å bestemme hvilke tradisjoner fra hver side vi skulle ha med.

Jaanika: Det å ha et bryllup med to nasjoner brakte frem realiteten at ikke alle som var inviterte kunne komme. Vi bestemte oss for å gifte oss i Estland av flere grunner: det var mitt hjem, det vakre stedet vi fant og at det var økonomisk mye lettere. Denne avgjørelsen gjorde at det for mange venner og familie fra Norge ble vanskelig å komme.

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - norwegian/estonian wedding

Fikk dere noen kommentarer fra familie?

Jaanika: Moren min ville gjerne vite om alle de kjente tradisjonene var med, siden hun vet at jeg har en tendens til være åpen for forandring. Men hun var svært glad for å se alt hun ønsket å se i bryllupet.

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - norwegian/estonian wedding

Hvilke norske tradisjoner har det vært viktig å holde fast ved?

Andreas: Det var viktig at foreldre, brud og brudgom hadde taler under middagen, noe som ikke hadde vært vanlig i et estisk bryllup.

Jaanika: Moren til Andreas hadde også brakte med en kransekake fra Norge. Det ble en artig del av bryllupet, og mange av esterne synes det var et bra innslag.

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - norwegian/estonian wedding

Hvilke fordeler vil dere si det har vært?

Andreas: En våger å utfordre seg selv til å gjøre nye ting som en kanskje ikke hadde gjort i sin egen kultur.

Jaanika: Vi ville ha et bryllup etter våre ønsker, i tillegg til alt som vi var vant til. Verken nordmenn eller estere kjenner hverandres kultur godt nok til å vite hvor vi har ideene fra. Vi inviterte et kult jazz band, hadde et bord der en kunne skrive brev og ta selfies i stedet for en gjestebok, vi hadde en treretters middag og et koldtbord i stedet for et kakebord for å nevne noen eksempler.

Nordiske Bryllup / Nordic Weedings - norwegian/estonian wedding

Hvilke råd vil dere gi til andre som planlegger et bryllup med flere nasjoner?

Andreas: Bruk kultur som en unnskyldning for å kutte i antall taler og andre ting du ikke liker med ditt lands tradisjoner.

Jaanika: Finn ut hvordan forskjellige tradisjoner har blitt formet og hva som er meningen bak. Jeg lurte veldig på hvorfor vi måtte ha en så stor og dyr kake, og det fant jeg aldri ut av.

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - norwegian/estonian wedding

Nordiske Bryllup / Nordic Weddings - norwegian/estonian wedding Foto: Kristianne Marøy

Skriv din kommentar